Uusi kalastuslaki
Hallitus on hyväksynyt viimein muutoksen uudeksi kalastuslaiksi. Eduskunnalle annetaan esitys kalastuslaiksi.
Uuden kalastuslain ja lohistrategian on tarkoitus kohentaa heikkoja kalakantoja. Hyvää on se, että nykyisin jo tunnustetaan, että kalakannat voivat huonosti. Hyvää on myös se, että kalastuksen- hoitomaksu yhdistetään yhdeksi kalastuksenhoitomaksuksi. Varsinkin satunnaista vapaa-ajan kalastajaa tämä helpottaa hankkiman kalastuslupansa yhdellä kertaa kesälomansa aikana.
Huonoa on ehdottomasti se, että vieläkin hallitsemattoman verkkokalastuksen annetaan jatkua. Verkkojen enimmäismäärää tiputetaan 8 verkkoon. Eli kaksi kaverusta voi pitää edelleen kerralla 16 verkkoa. Sopivasti lupia yhdistelemällä voidaan määrää lisätä.
Pahinta on kuitenkin se, ettei lain säädännöllä puututa edelleenkään verkkojen välikokoihin 25-54 mm. Juuri nämä koot tappavat eniten pieniä meritaimenia, meriharjuksia, järvilohia ja taimenia. Tästä ovat raportoineet mm. Riista ja Kalantutkimuslaitos (RKTL) vuosia tutkimusraporteissaan. Kuitenkaan tähän epäkohtaan ei haluta vieläkään puuttua. Eli tilanne on sama kuin ennen uutta kalastuslakia.
Silakkalitkalla kalastus muuttuu maksuttomaksi yleiskalastusoikeudeksi. Sen sijaan kelaonginta koettiin niin kalakantoja harventavaksi, että se poistettiin mietinnöstä kalkkiviivoilla. Vetouistelu koettiin sen verran suureksi synniksi vieläkin, että sen lupamääriä ei korjattu. En ole itse sen lajin harrastaja, mutta ymmärrän, että tässä lajissa liikkuu Suomessa suurin rahamäärä. Harrastajat jättävät runsaasti rahaa pienille paikkakunnille. Onko parempi, että uistelijat vievät nekin rahat Ruotsiin, Saksaan ja Norjaan?
Vuoden ja sitä vanhemmille lohen ja taimenen poikasille tehdään rasvaeväleikkaus. Meritaimenen tarkoituksellinen pyynti kielletään alueilla, missä ei ole istutettu poikasia. Koskeeko kielto myös siikaverkkoja? Eihän ole mitään järkeä kieltää taimenen kalastusta, jos samaan aikaan siikaverkoilla saadaan tappaa pieniä taimenenpoikasia. Luonnontaimenta pitää suojella, mutta kaikkien pitää osallistua talkoisiin.
Ainakaan itse en ole kovin innoissani uudesta kalastuslaista. Tosin se ei vaikuta kovinkaan mullistavasti omaan kalastukseeni. Maksan mielelläni kalastuksenhoitomaksun. En kuitenkaan ymmärrä, että tästäkin asiasta piti tehdä loppumetreillä vaalishow. Jos Antti Rinne olisi ollut aidosti kiinnostunut kalakannoista ja kalastuksesta, niin hän olisi voinut puuttua moneen tärkeämpään asiaan. Ainakin aktiivikalastajien toimesta asia on tuomittu julkisessa mediassa. Jos työtön opiskelija pystyy maksamaan kalastushoitomaksun, niin kyllä sen pystyisi maksamaan eläkeläinenkin. Populismi ei ole kannatettavaa missään muodossa.
Kalastuslakikin kertoo aika paljon maamme byrokratiasta. Ministeriöissä väännetään ja käännetään peistä vuosia, muttei saada oikein mitään aikaan. Mitä todennäköisemmin kalakannat voivat huonosti maassamme vielä uudistuksenkin jälkeen.