22. joulu, 2012

Joulukalat

Kohta pitäisi ostaa joulukalaa perheen joulupöytään. Olisi mukava palata aikaan, jolloin se oli ongelmatonta, eikä aiheuttanut päänvaivaa. Valitettavasti tänä vuonna asiaa joutuu miettimään toden teolla. Ongelman nimi on lohi.

 

Taustaa: perheessämme on syöty lohta joulupöydässä jo 1960 -luvulta asti. Isälle kinkun ohella tärkein ruokalaji joulupöydässä oli lohi. Minä en tuolloin lohta syönyt, sillä en pitänyt sen suolaisuudesta. Isä käytti nimittäin rutkasti suolaa. Opin syömään graavikalaa vasta siinä vaiheessa, kun opin ymmärtämään, että suolaa voi laitaa paljon vähemmänkin kalaan.

 

Perheemme naisväki ei kalasta. Neea ja Netta nuorempana, mutta ei enää. Sen sijaan kaikki syövät innokkaasti kalaa. Netta jopa niin innostuneesti, että graavilohi on joulupöydän tärkein osa. Joten mädin ohella joulupöytään pitäisi ostaa lohta. Mutta mitä lohta?

 

Osmo Soinivaaran mielestä suomalaisten pitäisi syödä norjalaista kassilohta ja kieltää kokonaan Itämeren lohen syöminen. Kalatalouden keskusliiton toiminnanjohtaja Markku Myllylä sanoo taas norjalaista kassilohta "punaiseksi paholaiseksi". Kun taas muutama innokas atlanninlohenkalastaja on Facebookissa peukuttanut Osmo Soinivaaran kantaa, on pähkinä vaikea purtavaksi. Jotta ajauduttaisiin kaaokseen, niin otetaan tähän vielä wwf:n kanta. Heidän mielestään vihreätä valoa näytettään luomu merkitylle lohelle. Mikä on luomulohi? Atlanninlohiko? He pyytävät välttämään kirjolohta ja kasvatettua norjalaista. Kuitenkin he ovat antaneet norjalaiselle kassilohelle oman ympäristömerkkinsä? Punaista he näyttävät chileläiselle kirjolohelle ja lohelle, sekä turkkilaiselle kirjolohelle.

 

Itse kallistuisin Myllylän kannalle. Olen tiennyt jo vuosia miten norjalaisten kassilohien kalatäit tappavat 66% mereen menevistä lohen poikasista (smolteista). Onko niin, että kassilohi menee luonnonlohen edelle? Kohta meillä ei ole enää luonnonlohta. Vain antibiooteilla kasvatettuja kassilohia. Samoin miekkavalaat ovat kärsineet vähenevistä lohimääristä, joka johtuu kalankasvattamoiden kalatäistä. Kassilohia kasvatetaan liian lähellä jokia, missä luonnonlohi lisääntyy. Täysikokoinen lohi kestää kalatäitä, mutta lohen smoltit eivät.

 

Jotta joulu olisi ruuan suhteen pilalla, niin mietitään vielä miksi norjalainen kassilohi on Suomessa niin paljon halvempaa kuin Euroopassa? Toivottavasti kala ei vaan ole chileläistä lohta, sillä samat norjalaiset kalankasvattamot omistavat chileläiset lohenkasvattamot. Kuka on nähnyt dokumentin chileläisestä kalankasvatuksesta, ei voi syödä maan tuottamaa lohta, ellei ole Frankenstein.

 

Tein lohen eteen töitä. Ensin kysyin Markku Myllylältä Facebookissa ja sitten soitin vielä WWF:n toimistoon. Sain molemmissa paikoissa erinomaista palvelua. Lopullinen päätös ei ole vielä syntynyt, mutta on paljon lähempänä.