26. helmi, 2021

Saksalaisia elokuvia

Ylen Teemalla on tarjolla hyviä saksalaisia elokuvia. "Teos vailla tekijää", "Hiljainen vallankumous" ja "Muiden elämä", kertoo elämästä DDR:ssä. Elokuvat ovat erittäin hyvin tehtyjä ja valoittavat kuinka maassa aikoinaan elettiin. Vaikka monet asiat ovat tuttuja, niin monet kerrotut asiat yllättävätkin. Vielä ihmeellisemmältä tuntuu se, että osa suomalaisistakin polittikoista kuuluvat nijakkaisiin ilmiantajiin kyseiselle valtiolle. Ajojahdin kohteena olivat kirjailijat, taiteilijat ja näyttelijät, sekä monet länteen pyrkineet.

Saksa osaa käsitelle kipeää aihetta. Ovatko suomalaiset osanneet käsitellä suomettumista. Tehneet aiheesta purevia ja kantaaottavia elokuvia. Tiitisen lista pysyy yhä piilossa. Kun se julkaistaan, niin asianomaiset ovat kuolleita. Ainoastaan heidän syyttömät lapsensa kärsivät asiasta. Pitää sanoo, että elokuvista tulevat mieleen ne puolueet, jotka yhä hamuilevat Itä-Saksasta otettua valtioppia ja yrittävät luoda jotain ihme yhteiskuntaa. Suosittelen katsomaan nämä elokuvat Yleltä ja miettimään Suomen omaa menneisyyttä.

Kuvassa Saksan vihreiden ensimmäinen puoluekokous. Kuva: Getty Images. 

#ddr #itäsaksa #muuri #taiteilijat #kirjailijat #näyttelijät #yle #teema #yleteema #teosvaillatekijää #hiljainenvallankumous #muidenelämä #elokuva #suomettuminen #kipeäaihe #menneisyys #suomenmenneisyys #tiitisenlista #kuoleet #puolueet #pureva #kantaaottava #kantaaottavaelokuva #asiaomaisetkuolleet #länteenpyrkineet #berliinimuuri #suomalasietpolitikot #suomalaisetpolitikotitäberliinissä #itäberliini #berliini #berliinimuuri #stasi #stasinilmiantajat #suomalaisetilmiantajat #ajojahti #valtiooppi