9. heinä, 2020

Montmartren taiteilija

Yle Areenalla hieno taiteilijakuva Henri Toulouse-Lautrecista "Montmartren taiteilija". Ajattelin ensin, että taas kerran uusinta, mutta olikin uusi dokumentti. Todella hienosti tehty ja mukana oli uusia näkökulmia ja teoksia. Henri kuoli todella nuorena(1864-1901), mutta ehti silti tehdä 6000 teosta. 

Olisi kyllä ollut mielenkiintoista nähdä Henrin kulkemat reitit Montmartrella. Itse kävin niistä monta paikkaa läpi viime vuonna. Tunnistin niistä monet filmistä. Tuli niin kotoinen olo ja kaipuu Pariisin ja Montmartren kapeille kaduille. Heri oli kyllä niin kiinni elämässä ja tutkaile maalauksissaan, niin naisen kehoa kuin sielua. Vahvasti yksi omista lempitaiteilijoistani. Pitäisi tehdä joskus vierailu hänen syntymäkaupunkiin Albiin. Kuu ja ja kupariraha, sekä Montmartren kadut ovat suomekielisiä  kirjoja, joissa on kerrottu Henrin elämästä.

#yle #areena #ylenareena #toulouselautrec #hensritoulouselautrec #dokumentti #kulttuuri #montmartre #pariisi #taiteilija #pariisintaiteilija #lempitaiteilija #pariisinkadut #montmartren #montmartrenkadut #kuujakupariraha #suomenkielinen #kirja #kirjallissu #albi #albifrance