9. helmi, 2020

Asunnot maaseudulla

Tällä hetkellä muutetaan yhtä vilkkaasti kaupunkeihin, kun vuonna 1966. Tämän takia asuntojen hinnat tippuvat maaseudulla. On arvioitu, että yli puolet asunnoista kärsii arvonalennusta. Yli 3 miljoonaa suomalaista asuu alueilla, jossa asuntojen hinnat kasvavat. Vain Uusimaa, Varsinais-Suomi ja Pirkanmaa ovat kasvu-uralla. 

Keskustan puheenjohtajaan Katri Kulmunin mukaan valtion pitää tukea taantuvilla alueilla asuntojen arvosta kärsiviä. Vaikka ajatus olisi kuinka hyvä niin päämäärä ei millään kanna. Valtio ei voi mitenkään tukea alueita, jossa asuntojen hinnat tippuvat kymmeniä prosentteja. Saavatko tukea sitten kaikki, vai vain kansanedustajien kaverit tai puolueita lähellä olevat. Entä miten paljon korvataan arvoalennusta? Paljon tärkeämpää olisi luoda haja-alueille työpaikkoja ja saada syntyvyys selvään kasvuun. Ilman niitä mikään ei pidä hajaseutualueiden asuntojen hintoja kasvussa. Toivo on paljon parempi asia kuin epätoivo. 

Sekin on ihan utopiaa, että pääkaupunkiseudulla kaikki asunnot jatkaisivat suotuisaa hintakehitystä. Muistammehan hyvin, että hinnat laskivat 90-luvulla pitkään. Niin tapahtuu myös tulevaisuudessa, kun jossain vaiheessa korot alkavat nousta. Silloin alkaa useissa paikoissa leegot tippua. Se, että valtio ostaa maahanmuuttajille asuntoja uusista lähiöistä ei kanna ikuisesti. Kyllä meidän pitää saada kasvukeskuksia ympäri Suomea. Muuten meitä ei pelasta mikään, kun suuret ihmismassat ikääntyvät ja jäävät eläkkeelle. Tällöin hyvä huoltosuhde ei millään toimi.