30. heinä, 2019

Kuikat

Kuikat on hienoja lintuja. Ne ovat myös äänekkäimpiä lintuja järvillä käen ja uuttukyyhkyn ohella. Niiden huuto kuullu usein myös yöllä. Ne eivät elä kovin vanhaksi, sillä vanhin Suomessa elänyt kuikka on ollut 13 vuoden ikäinen. Yleensä pienellä järvellä on yksi kuikkapariskunta kerrallaan. En tiedä tarvitseeko kuikat ison reviirin. Yleensä kuikka on hyvin arka, eikä tule kovin lähelle ihmistä.

Kaverin maalla oli kuikkapariskunta, joka koitti opettaa poikasia lentämään. Muutamassa päivässä ne eivät oppineet lentämään. Kuikilla on yleensä kaksi poikasta. On hienoa, etteivät hauet tai lokit ole napanneet niitä. Aamusta iltaan kuului kunnon loiske, kun vanhemmat yrittivät opettaa poikasia lentämään. Ihmettelin miten paljon energiaa kuikat pystyivät laittamaan lentämisen opetteluun päivässä. Tietysti kohta pitää osata tehdä pitkä matka talvehtimispaikoille. Kuikka on ylväs lintu ja järvien komistus. Suomessa pesii 8000-10000 kuikkapariskuntaa.

#kuikka #kuikat #kuikkapariskunta #lintu #birdlife #linnunpoikaset #linnunääni #äänekäslintu #suomenluonto #kuikanpoikaset #lentäminen #pokastenlento #ylväslintu #arkalintu #lentämisenopettelu #talvehtimispaikka #hauki #käki #uuttukyyhky #aamu #loiske