22. touko, 2019

Nahkoja

Eilen olin käymässä Liisa Saarnin luona Galateiassa. Haikeutta oli ilmassa, kun Liisa lopettaa liikkeensä Iso Roobertinkadulla putkiremontin tieltä. Liisalla on ollut liike yli 30 vuotaa ja tuolla paikalla yli 20 vuotta. Liisa on todella korkean luokan käsityöläinen ja artesaani. Hänen erikoisalansa on ollut kalan-nahka. Kun Liisa aloitti ammattinsa niin kalannanhan taitajia ei ollut, mutta nykyisin heitä on useampi. Kuitenkaan Liisan tasoista tekijää nahkatöissä en ole vielä nähnyt ja tuskin anakaan vähään aikaan tulekaan. Ainakin mitä tulee kalan-nahkaan.

Sain liisalta hankittua suuren määrän kalannahkoja. Olimme sopineet asiasta jo etukäteen. Muitakin ottajia nahoille olisi kuulemma ollut. Kuvan seinällä olevat nahat lähti matkaani Iso-Robalta ja moni muukin. Niinpä tänään meillä asustaa tyytyväinen mies. Nyt on todella monen kan-nahkaa tarjolla. 

Kuitenkin olisin halunnut, että Liisalla olisi ollut liike. Tämän tasoisen kivijalkalikkeen loppuminen Helsingistä on murheellinen tapahtuma. Aina pitäisi löytyä jatkaja näin hyvälle tekijälle. On sääli, ettei Suomi ole ymmärtänyt käsityötaidon jatkuvuutta, tomivalla kisälli, mestari systeemillä. Joissain asioissa tämä Suomi on vieläkin sarvikuonojen maa.

#isoroba #liisasaarni #galateia  #käsityöläinen #kalannahka #nähkatyö #kalannahkatyö #käsityötaito #kisälli #mestari #helsinki #sarvikuono #sarvikuonojenmaa #suomi