15. tammi, 2019

Keskustelua

Hallitus kokoontuu tällä viikolla keskustelemaan kaksi kertaa Oulun ja Helsingin ikävistä tapahtumista. Hätä on suuri nyt, kun vaalit ovat lähellä. Tapahtumat eivät ole pelkästään hallituksen vikaa, vaan tilanne voisi olla yhtä huono tai jopa pahempi, jos oppositio olisi ollut vallassa. Hyvä asia on se että vihdoikin  maahanmuutosta ja vaikutuksista on alettu puhua. Aivan, kun suuret päivälehdetkin olisivat lopettaneet hyssyttelyn. Asiosta pitää ja saa puhua, kunhan se tapahtuu asialliseti ja huutamatta. Tosin monien puolueiden edustajat ovat esittäneet myös erilaisia ajatuksia.

Tuskin Oulun ja Helsingin tapahtumat aivan yllätyksenä kellekään tuli. Ei ainakaan hallitukselle, sillä he olivat tilanneet polisilta riskiluokitustutkimuksen maahanmuutosta. Tulos kertoi, että riski on korkeimmalla tasolla. En ole minäkään aikaisemmin joko nähnyt tai halunnut nähdä kirjoitusta. Ihmetystä herättää Oulun ja Helsingin tapausten suuri määrä. Onko aikaisemmin tieto lakaistu maton kulman alle ja pantattu tietoa. Miksi asiasta nyt sitten tiedotetaan, onko tullut uusi käytäntö?

Uhrien perheissä on koettu viime aikoina suurta turvatomuutta. En edes pysty ajattelemaan omia tuntemuksia, jos vastaava tapahtuisi omassa perheessä. Olen ajatuksissani heidän tukena.

Tein viikonloppuna googlailin vastaavia tapahtumia Pariisin lähiöissä. Kirjoituksissa oli arvovaltaisten tahojen kirjoituksia, kuten BBC ja The Guardian. Teksti oli aika hämmentävää. Uskon, että Suomessakin tilanne vain pahenee tulevina vuosina. En avaa tapauksia, koska tekstit löytyvät niitä etsiville.

Tänään Ilta-Sanomissa oli hyvä artikeli maahanmuuttajanaisten ajatuksista. Naiset pohtivat Suomen ja Irakin kulttuurieroja. Kannattaa lukea. Äsken tätä juttua oli jaettu lähes 9000 kertaa. Lehdille siis suurikiitos siitä, että asioista on alettu vihdoinkin puhua. Mihin se johtaa, sitä ei kukaan tiedä. Maahanmuutajanaisten viesti oli selkeä : "älkää olko turhan sinisilmäisiä".