20. heinä, 2018

Lato

Lato kuuluu maisemaan, kun ajelee ympäri Suomea. Laito on puinen laatikko, missä on säilytetty viljaa ja heinää sateilta, talvelta ja kosteudelta suojassa. Milloin ensimmäiset ladot on tullut Suomeen, niin sitä ei oikein tiedätä, mutta ehkäpä jo rautakaudella. Lato sanana on tullut ruotsinkielestä lada.

Lato on hyvin graaffinen rakennus. Se on myö eroottinen ja sen ovat todistaneet jo lukuisat suomalaiset elokuvat. Heinä on pehmeää, kun synti on kovaa. Kun käy kuvaamassa latoja huomaa miten paljon tavaraa ladot kätkevät. Ladoissa on sisällä on halkoja, työkoneita, aurausvälineistöä, teloja ja liikennemerkkejä. Ainkin näitä löytyi minun bongaamista ladoista matkalla Suomen halki. Osa ladoista on surullisia ja osa iloisia. Jokainen näkee ladoissa vähän eri asioia. Perinteinen lato on tehty hirsistä, mutta kyllä lautaladotkin näyttävät kauniilta, kun laudat ovatt mukavasti levällään ja lautojen välistä tirskahtelee elämän valo.

#lato #suomi #valo #hirsi #graaffinen #halko #työkone #liikennemerkki #työkonen #synti #suomifilmi #surullinen #iloinen #hirsi #aurausväline #vilja #heinä #talvi #aurausvälinen #barns #suomi #finland #travel #matkaiu