Kokkikisat ja katuruoka
Kokkikisoista on tullut suurta viihdettä. Lähes koko ajan pyörii joku kokkiohjelma
jollakin kanavalla.
Suurten kokkikisojen osallistujista on tullut yhtä suuria julkkiksia, kuin suurten urheilukisojen osallistujista. Voittaminen vaatii onnea, taitoa, valtavaa tietomäärää a hyviä hermoja. Voittajailta vaaditaan paljon. Tunteet ovat usein pinnalla. Onko tulevaisuudessa kokkikisan voitto jo suurempi juttu, kuin olympiavoitto?
Kaikki eivät pidä kokkiohjelmista. Ketkä pitävät niistä tarjoaa ohjelmat lukemattoman määrän ruokaohjeita ja uusia raaka-aineita. Kauppiailla on varmaankin vaikea pysyä uusien raaka-aineiden vanavedessä. Niin paljon uutta tietoa tulee koko ajan lisää. Suomalaisetkin oppivat käyttämään yhä enemmän vihanneksia ja kasviksia.
Yksi kokkiohjelmien hyvä puoli on se miten ne opettavat käyttämään koko eläimen ruhon hyväkseen. Taito mikä nykyihmiseltä meinasi kokonaan unohtua.
Meidän pitää oppia vieläkin enemmän käyttämään omia sesonkiherkkuja ja lähiruokaa. Kalat, mäti, sienet, marjat, hirvet ja peurat ovat lähes takapihoillamme. Osaammeko vieläkään hyödyntää niitä tarpeeksi?
Suomalaiset ovat pääasiassa markettikansaa tuulipuvuissaan. Suomesta puuttuvat lähes tyystin erikoisimmat lihakaupat ja herkkukaupat. Onneksi vielä muutamat lihakaupat ja hallit tarjoavat parempia elämyksiä ja myös tietoutta eri lihan osista.
Suomalaisetkin osaavat ulkomailla mennä erikoisliikkeisiin, mutta Suomessa yleensä
mennään suurempaan kokonaisuuteen. Vaikka otamme koko ajan kiinni muita Pohjoismaita kiinni ruokakulttuurissa on siinä vielä matkaa monen salamipötkön verran. Asiaan saa varmistuksen poikkeamalla matkoilla muiden maiden lihakaupoissa.
Ensi sunnuntaina voimme ehkä kuulla totuuksia suomalaisesta ruokakulttuurista, kun Anthony Bourdain "Suomi-jakso" näytetään Jimilla klo 20.00. On mielenkiintoista nähdä syödäänkö ohjelmassa hernesoppaa, mämmiä, makkaraa ja karjalanpaistia? Anthony tuskin käy hampurilaisbaareissa. Sen sijaan hän voi poiketa isossa Jaskassa tai Harrin nakissa. Katuruokakulttuuri on lapsenkengissä maassamme. Pitäkäämme siis kiinni muutamista helmistä.
Ruoka, ah mikä ihana tekosyy!