Sargofagit
Lontoossa British Museumissa kävi sargofagien luona hirvittävä kuhina. Näki, että sargofagit olivat todella suosittuja ihmisten keskuudessa. Eikä mikään ihme, sillä kyllähän värikkäät ja hienosti tehdyt esineet tuhansien vuosien takaa kiinnostavat. Näissä sargofageissa kuninkaallisten vainajien oli tarkoitus jatkaa elämää tuonpuoleisessa. Sargofagit olivat puusta, graniitista, hiekka- tai kalkkikivestä tehty uloin säiliö vainajalle egyptologiassa.
Vaikka nämä ovat vaikuttavia esineitä, niin niitä ei missään nimessä haluaisi kotiinsa. Vielä mitä, kerran Jim-kanavalta tuli sarja, jossa kaveri keräsi kotiinsa sargofageja. Hinnat sen mukaisia. Kaverin koti oli todellakin museo. Kaveri kuitenkin menehtyi myöhemmin. Sääli, sillä hän oli varmaankin syntynyt sargofagien keräilijäksi.
Nykyään museoiden kotisivut ovat mielenkiintoisia. Monissa niissä voi katsella erilaisia esineitä. Miten upeita kokoelmia museoilla voikaan olla. Virtuaalimatka kotisohvalta museoon on ilmainen. Se vaatii vain vähän vaivaa. Eilen katselin pää pyörällä British Museumista kiinalaista posliinia. Etsin yhden patsaan tietoja, mutten vielä ainakaan löytänyt sitä. Hiljaiseksi vetää minkälaisia kokoelmia museoilla on. Museon Collection online esittelee vaatimattomasti 3500000 esinettä. Sir Hans Sloane voisi olla ylpeä museon kokoelmista. Siinä vasta oli keräilijä. Tietysti osa museon kokoelmista on kyseenalaisilla menetelmillä saatuja, mutta niin se taitaa olla kaikilla muillakin suuremmilla museoilla. Osa Suomenkin museoiden esineistä on saatu sotasaaliina. Kuitenkin noissa asioissa taidamme olla kyllä rutkasti saamapuolella.