6. marras, 2011

6.11.2011

Helsingin Kirjamessut järjestettiin taas Helsingin messukeskuksessa 27-30.10.2011. Kirjoihin kiinnostuneita oli ennätysyleisö, yli 80 850 kävijää. Oikeat kirjat ja sähkökirjat hyvässä sovussa vierekkäin. Kuitenkin oikea kirja oli ainakin messukeskuksessa ainoa todellinen voittaja.

 

Perinteiset tietokirjat elävät murrosvaihetta. Niitä on yhä vähemmän kustantajilla. Tämäkään ei pelkästään riitä. Monesti tietokirjat eivät ole entisenlaisia. Monista tietokirjoista ovat unohtuneet lähdeviitteet pois vahingossa tai tarkoituksella. 

 

Minulle ainakin henkilökohtaisesti lähdeviitteet ovat tietokirjoissa erittäin tärkeitä. Usein ostopäätöstä tehdessäni katson ensimmäisenä informantit ja niiden laajuuden. Ilman lähdeviittauksia herää kysymys tiedon alkuperälähteestä. Onko tieto kirjasta, haastattelusta, torilta vai kirjoitettu mutu tuntumalla?

 

Tavatessani Oriveden tietokirjakurssilaisia puhuimme tästäkin asiasta. Moni oli samaa mieltä. Jotkut kustantajat eivät halua lähdeviittauksia tietokirjoihin. Surullista, mutta totta. Heikille oli käynyt juuri näin erään kustantajan kanssa, kun he olivat keskustelleet uudesta kirjasta. Ehkä tässä olisi asia, mihin Suomen Tietokirjailijoiden pitäisi puuttua? Ilman viitelähteitä tietokirjat eivät ole tietokirjoja. Ainakin minä kartan muutamien suurten kustantajien tietokirjoja, koska niistä puuttuu informantit. En viitsi nimiä mainita, mutta kyllähän asiasta kiinnostunut asian tietää.           

 

Olimme Jaanan kanssa kirjamessuilla omalla pienellä osastolla. Olimme aivan jättiläisten vanavedessä. Moni asiakas kehuikin paikkaamme. Minä totesin siihen, että niin me kaikki "suuret" olemme täällä vierekkäin.

 

Paikka oi sen verran hyvä, että saimme mukavasti kontakteja. Olen suhtautunut viime vuosina nihkeästi vanhanaikaiseen käyntikorttiin, mutta huomasin, että systeemi on yhä tehokas molempiin suuntiin. Tulevaisuus näyttää poikiiko kontaktit sopimuksia, vai jäävätkö käyntikortit laatikkoon pölyttymään.

 

Kirjamessuilla tapasi paljon persoonallisuuksia. Tämähän on parempi, kuin samalta liukuhihnalta tulleet insinöörit tai merkonomit. Muutamassa päivässä ehtii tapaamaan niin monenlaista ihmistä, että osa jää pakosti mieleen. Hyvällä tai pahalla.

 

Varmasti onnistuneille messuille loivat mieluisaa ilmapiiriä lisäsivät samaan aikaan olleet Ruoka-, viini- ja taidemessut. Vain tyrnimarjaa ei tuntunut löytyvän mistään kojusta. Ehkäpä parempi onni kävisi Elma-messuilla, jotka minulta taitavat jäädä kuitenkin väliin.

 

Messuilta sain taas  mukaani aikamoisen nipun kalastus- ja luontoaiheisia Exlibriksiä. Vein tietysti tilalle omia vastaavia, jospa ne kelpaisivat. Jollain alalla on sentään kerääminenkin helppoa. Määrä on kasvanut merkittävästi ilman suurempaa tuskaa. Jaana ei vaan meinannut uskoa, että olin saanut kaikki vaihtamalla, kun purkukärryjen asemasta toin kirjanmerkkejä.

 

Kirjapinot taas kasvoivat uhkaavasti kotona. Eihän kirjamessuilla voi käydä ostamatta kirjoja?

Eihän....