3. helmi, 2012

3.2.2012

Eilen kerrottiin uutisissa kuinka museoviraston yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet, koskien koko henkilökuntaa. Valtion budjetissa 2012 leikattiin viraston määrärahoista 3 miljoonaa euroa. Enimmillään henkilöstön vähennystarve on 40-60 henkilöä. Museovirastossa ei taideta tehdä tällä hetkellä kovin paljoa jalkapallo- ottelujen aaltoliikkeitä. Sopiikin kysyä, milloin hillitty museohenkilökunta nousee barrikadeille vaatimaan oikeuksiaan.

 

  Tilanne on hullunkurinen ajateltuna siihen, että samaan aikaan Helsinkiin suunnitellaan Guggenheim museota. Leikkaisiko hankkeen toteutuminen lisää muiden museoiden määrärahoja?

Moneenko nykyiseen museoon laitettaisiin lappu luukulle: valitettavasti valtio, eikä kulttuuriministeriö pystyneet takaamaan meidän toimintaedellytyksiämme.

 

 Olen maininnut aikaisemminkin blogissani  arvostavani Guggenheim -museossa sitä, miten he ovat aikoinaan osanneet katsoa tulevaisuuteen. En tiedä kuitenkaan, onko se kaikista tarpeellisin projekti meidän museokentässämme? Puuttuuhan meiltä historiankin museo, joka kertoisi turisteille talvisodan ja jatkosodan suuresta ihmeestä, jolla säilytimme itsenäisyytemme. Siitä voisi ja pitäisi kertoa ylpeänä kaikille turisteille.

 

  Museovirastot säästöt eivät varmasti koske pelkästään henkilökuntaa. Näyttelyt, kokoelmat ja tutkimusprojektit varmasti kärsivät tapahtuneesta. Myös henkilökunnan suhtautuminen tutkijoihin, tietokirjailijoihin ja historiasta kiinnostuneisiin saa varmasti uusia ulottuvuuksia. Palvelu menee kohti menneitä vuosikymmeniä.

 

  Jo nyt monessa museossa on varastoissa enemmän esineitä kuin näyttelyissä. Määrärahojen leikkaukset eivät varmasti paranna esineiden esilläoloa. Esine elää vain jos se saa yleisöä.

Esine ei säkenöi pimeässä varaston nurkassa. Eikö olisi järkevämpää parantaa ensin nykyisten museoiden toimintaedellytyksiä kuin tuoda esille uusia jättiprojekteja? Olisiko mahdollista rakentaa uutta näyttelytilaa Kansallismuseolle tai Ateneumille?

 

 Kuinka monella kaupungilla on varaa tuhota kohde, joka kävijämäärältään Top-10 listalla?  Kyllä Helsingillä oli siihen varaa. Kävijöitä vuodessa yli 400 000. Muistatteko enää mikä se oli? Päästääkö tilalle tulleessa rakennuksessa vuodessa läheskään samoihin kävijämääriin?

 

 Guggenheimin museon kävijätavoite Helsingissä olisi 500 000 kävijää vuodessa. Tällä hetkellä Pohjoismaissa pääsee vain yksi museo tuon kävijä määrän yli. Se on Tanskassa oleva Louisiana Museum of Modern Art, jolla on kävijöitä vuodessa 525 617. Samalla se on ainoa museo Pohjoismaissa, joka on maailmanlaajuisesti museoiden Top-100 listalla. Kuitenkaan pelkästään kävijämääriä ei voi tuijottaa. Usein pienet persoonalliset museot kertovat, jonkun keräilyalan tarinan, joka jäisi suurissa museoissa pölyttymään varastoon, sen takia, ettei tutkijoihin ole varaa.

Jokaisella esineellä on oikeus historiaansa.