15. maalis, 2013

Uistimentekijät

Netin ansiosta myös uistimentekijöiden maailma on huomattavasti pienentynyt. Erinomaisia tekijöitä on lähes joka maassa ja heidän töitään pääsee katsomaan netin välityksellä. Tämä luo myös tekijöille aika paljon vastuuta. Jokaisen on löydettävä oma tyylinsä. Matkimalla ei pääse pitkälle.

Arvostan japanilaisia custom uistimentekijöitä. Heidän työnsä poikkeavat selvästi muiden tekijöiden töistä. Omaperäisiä ideoita ja rohkeata kokeilua. Hulluudeltakaan ei ole vältytty.

Luultavasti kaikki ammentuu japanilaisesta manga-sarjakuvakulttuurista. Kaikkea voi kokeilla. Meillä Suomessa ei oikein uskalleta erottua muista. Pelätään leimautumista. Jauhetaan mieluimmin jo kerran syötyä purukumia. Tehdään sitä, mitä kaveri on tehnyt jo vuosia. Rohkelikot ammutaan aamunkoitteessa marketin uistinosaston alelaarin viereen.

Nyt olisi meilläkin aika ryhdistäytyä. Muuten me putoamme uistinvalmistuksessa muiden maiden kyydistä. Ulkomailla uistimet myönnetään taiteeksi. Niitä esitellään museoissa ja gallerioissa. Omaperäisyys on päivän sana.

Luodaan uutta ja pidetään uistinvalmistuksen valtikka yhä Suomessa. Siihen velvoittavat jo merovinga-aikakaudelta alkaneet perinteet. Eikö niin?

Kuvassa suomalaista muotoilua.

Jaa tämä sivu