1. maalis, 2013

Vesivoima

Vesivoima ei ole niin vihreää energiaa kuin sen mainoksissa kerrotaan. Monet kalalajit eivät pääse nousemaan joen yläjuoksulle patojen takia. Suomessa on vain pari vapaata lohijokea ja nekin vain sen takia, että ne ovat rajajokia.

Yle uutisoi 27.02.2013 miten muutos vesilakiin voisi pelastaa Uudenmaan kalatiet. Lakimuutoksella

voimalayhtiöt voitaisiin velvoittaa rakentamaan kalatie voimalalaitoksen yhteyteen.

Suomen eduskunta voisi ottaa tässä asiassa oppia Ranskasta, sillä maassa tulee huolehtia kalan kulusta jokaisessa uudessa voimalassa ja luvat uusitaan vain jos kalatiet hoidetaan kuntoon.

Suomessa Kemijoen patoon valmistui uudet kalaportaat viime kesänä. Onko valtio omistajana huolehtinut siitä, että kalaportaat toimivat? Mitkään kalaportaat eivät toimi, ellei kalaportaassa ole vettä. Kemijoessa ei lohiportaissa juoksuteta tarpeeksi vettä ja sen takia vain muutama lohi kuukaudessa nousi lohiportaiden läpi. Viime kesänä Kemijoen padon edusta kuhisi lohta. Hyvälle nousulle olisi ollut kaikki edellytykset.

Yhdysvalloissa Kolumbiajoella lohet pystyvät nousemaan kahdeksan padon ohi joen kutualueille, vaikka matkaa jokisuulta on 460 km. Miksei meillä? Olisiko aika puuttua aikansa eläneeseen lainsäädäntöön.

Norjassa vain 10 % lohijoista on padottu ja maassa on yli 400 kalaporrasta. Nyt olisi meilläkin aika muuttaa vesilaki. Kemijoki Oy mainostaa vesivoiman syntyvän lukemattomista yksityiskohdista. He kuulemma osaavat jokaisen niistä. Ei kuitenkaan siltä näytä. Ei todellakaan. Ollaan odotettu jo liian kauan. Aivan liian kauan.

Jaa tämä sivu