19. tammi, 2013

Kieltolaki

Viime viikkoina on väläytelty, että keskiolut lähtisi takaisin Alkoihin. Olemmeko me menossa kohti keskiaikaa ja kieltolakia? Yleensä kielloilla ei ole ennenkään onnistuttu hillitsemään kansan janoa.

Nytkin epäonnistumiseen on mahdollisuus. Tuskin kansa Alkosta pelkkää keskiolutta hakisi. Samalla ostettaisiin pari pottua kirkasta ja hörpittäisiin se porttarissa naamariin. Varmasti myös iloiset olutmatkat ulkomaille lisääntyisivät. Tuleeko myös Viljo "takataskussa pullottavana pottuna" takaisin ja porttareissa häärivät trokarit? Hurjan kaukana on siis eurooppalainen viinikulttuuri.

Meidän pitäisi olla eurooppalaisia ja opettaa hillittyyn alkoholin käyttöön. Eihän se onnistu, kun viinikin on Alkossa ja kohta kai keskarikin. Joku sanoi hyvin radiossa, että ennen valtaa käytti papisto ja nykyisin terveysvirasto. Kohta pienet ruokakaupat saa viimeisen kuoliniskun, kun kansa jonottaa perjantaisin kaljaansa Alkossa.

Mitähän Ranskassa tapahtuisi, jos viini vietäisiin kymmenien kilometrien päässä olevaan Alkoon?

Suomessa ollaan sen verran jälkijunassa, etteivät pienet ruokakaupat ja herkkuliikkeet saa myydä viiniä. Vieläkin meillä toimivat monopolit estäen oikean kilpailun. Alkot rakennetaan markettien yhteyteen. Kuitenkaan ei tarvitse ihmetellä, ettei pieniä ruokakauppoja ole enempää. Niiltä on viety elämisen mahdollisuus jo kauan sitten. Niitä ei voi pelastaa edes meidän epäonnistunut alkoholipolitiikkamme. Skål, otetaan hörpyt pullonsuusta ja odotellaan viinakorttien käyttöönottoa.

Jaa tämä sivu