18. joulu, 2012

Pohjahinnat

Henkilökohtaisesti en perusta pohjahintoista huutokaupoissa. Pohjahinnat häiritsevät ja pilaavat vanhojen tavaroiden kauppaa. Jokainen voi helposti laitaa pohjahintaan lisää hintaa. Kuitenkin vain harva myyjä osaa myydä kalliita kohteita. Pohjahinta vain pilaa tuotteiden menekin ja luo liian korkeita odotusarvoja.

 

Olen sitä mieltä, että hyvä tavara markkinoi itse itsensä, jos se on harvinainen, haluttu ja yksilönä kiinnostava ja hyväkuntoinen. 

 

 Lähes kaikilla uistimilla on omanlainen patina. Vain pitkäaikaiset harrastajat voivat arvioida sitä.  Niinpä kaikki myyjät eivät osaa arvioida tuotteen hintaan. Myös pidempiaikainen harrastaja pystyy paremmin arvioimaan, onko tuotteeseen lisätty jälkikäteen maalia, vaikka silmän ympärille.

 

Huippukohteet vaativat huippuostajia, jotta ne menisivät hyvään hintaan kaupaksi. Näiden ostajien puutuminen saa muidenkin ostajien hälytyskellot soimaan. Onko kaikki aitoa? Miksi he puuttuvat huutokaupasta?

 

Parhaista vaapuista pitäisi olla ehdottomasti röntgenkuvat. Ne kertovat paljon rakenteesta. Myyjä voi antaa kuvilla oikeanlaista signaalia ostajille. Pelkällä pohjahinnalla ei pitkälle pötkita. Jokainen esine on yksilö ja jokaista esinettä pitää kohdella sen mukaisella kunnioituksella. Nopeiden pikavoittojen tekijät merkitään pitkäksi aikaa.

 

Yhdysvalloissa on erinomainen systeemi. Huutokaupan kohteilla on arviohinnat, joissa on low estimate ja high estimate. Yleensä myytävien tuotteiden hinnat asettuvat näiden hintojen väliin.

Välillä hinnat ylitetään monikymmenkertaisesti. Tällöin kyseessä on aito huutokauppa. Kuitenkin hinnat alitetaan kunnolla, jos huutoja ei tule. Usein kohde myydään vaikka kuinka halvalla, jos huutajia ei löydy. Joskus hinta käy todella alhaalla ja lähtee sieltä kipuamaan korkeuksiin. Tämä systeemi pitää huutajat aktiivisina ja pakottavat huutajat pysymään hereillä kaikissa huutokaupoista toiseen. Pohjahinnat tekevät ostajista passiivisia, kun kaikki on pureskeltua jo valmiiksi. Tällöin huutokauppojen aitoja kiihkeä tunnelma puuttuu.

 

Jokainen voi itse miettiä haluaisiko olla aidossa huutokaupassa vai valmiiksi pureskellussa huutokaupassa? Minä ainakin viihdyn aidoissa huutokaupoissa.

Jaa tämä sivu