26. tammi, 2022

Nato

Viime aikoina on Suomessa puhuttu aika paljon Natosta. Tarinaan on liitetty myös Ukraina, Ruotsi, Ahvenanmaa ja Itämeri. Kukaan ei taida oikiein tietää missä mennään ja tietääkö sitä edes Venäjä itse.

Minulla itselläni ei ole kantaa Natosta. Jos tulisi gallup, nin sanoisin etten tiedä. Antaa muiden viisaampien päättää. Ainakin meillä pitäisi itse olla mahdollisuus päättää siitä itse. Siihenhän ollaan totuttu, että Venäjä uhittelee Suomelle, mutta se on uutta miten Venäjä uhittelee myös Ruotsille. Kyllähän siinä olisi ikävä lamauttava uutinen, jos kuulisimme, että Venäjä on noussut maihin Ahvenanmaalla tai Gotlannissa.

Meiilähän ei ole kovin hyvää historiaa Neuvostoliiton kanssa. Kovin moni maa Euroopassa ei ole menettänyt toiseksi suurinta kaupunkiaan. Minä suren elämäni loppuun asti Viipuria. Tiedän, että se olisi nyt meidän kansainvälisin kaupunkimme, mitä se oli jo ennen sotia. Myös Laatokan saaristo olisi jotain ainutlaatuista. Samoin Käkisalmaen ja Sortavalan kaupungit jugend rakennuksineen ja Terijoen-kunta. Meillä on syviä haavoja, mitkä eivät ole vieläkään kokonaan umpeutuneet, ainakaan minulle. Nuoret tuskin enää tietävät mitään historiallisesta Viipurista.

#nato #laatokka #viipuri #käkisalmi #terijoki #laatokka #ahvenanmaa #gotlanti #neuvostoliitto #ruotsi #ukraina #itämeri #venäjä #jugend #juhgendrakennus #syviähaavoja #sukellusvene #suomenlinna #historiallinenviipuri

Jaa tämä sivu