20. loka, 2021

Afrikan tähti

Viime päivinä on kovasti kohuttu Afrikan tähti-pelistä. Osan mielestä peli pitäisi kokonaan kieltää ja osa on sitä mieltä, että peliä voi pelata, jos käy kriittistä keskustelua sen kolonialismista. Joidenkin mielestä se, että pelissä kerätään timantteja riittäisi pelin kieltämiseen.

Vielä muutama vuosi sitten Afrikan tähti oli esillä ainakin Design-museossa. Pelinhän on kehittänyt Kari Mannerla 1951 ja peliä on myyty yli 4 miljoonaa kappaletta. Kohulla voidaan herkästi pyyhkäistä pois kahden sukupolven työ hetkessä. Samaan aikaan kuitenkin Ylellä näytetetään ohjelmia Egyptin muinaislöydöistä ja oikein hehkutetaan niitä. Nämä aarteet on valmistettu orjatyövoimalla ja pääarkeologit ovat tänä päivänäkn pääasiassa muun maalaisia. Pitäisikö nämä ohjelmat sitten lopettaa? Mielestäni ei missään nimessä, sillä ne kertovat kansakuntamme kehtovasta historiasta.

Kolonalialistinen vaateteollisuus ja muu teollisuus on hyvä esimerkki nykypäivän taloudellisesta hyväksikäytöstä. Sitä harrastavat lähes kaikki kansainväliset yritykset. Myös Suomesta se on hävittänyt lähes kaikki työpaikat vaateteollisuudesta ja kenkäteollisuudesta. Tuote valmistetaan halpatyömaassa mahdollisimman suurella voluumilla, mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman suurella voitolla. Toiminta perustuu liikevaihdon jatkuvaan kasvuun. Osa myymättömistä tuotteista jopa tuhotaan, jos ne eivät mene kaupaksi. Myös kansa haluaa ja hamuaa tuotteita mahdollisimman halvalla. Tämä ei ainakaan ruoki kestävää kehitystä. Voiko yksikään ihminen nostaa kätensä, ettei käyttäisi mitään näistä tuotteista.

Sen takia on aika arvelluttavaa, että yksi perinteinen peli nostetaan keskusteluun lehdistössä rasismista. Jotta joku ei olisi rasisisti tai  ei harrastaisi kolonialismia pitäisi asua korvessa. Rakentaa itse maja puusta, tehdä omat naulat. Pyydystää itse riista, kala, sienet ja marjat. Valmistaa pyydykset, työkalut, kivikirveet, kalastusväineet kivistä, puusta, suolista ja niinestä. Valmistaa omat vaatteet turkiksista ja värjätä kasviväreillä omat vaatteet. Haastatteluja et voisi antaa, sillä silloinkin joku pahottaisi varmasti meielensä ja sanoisi, että tuhoat luontoa, eläimiä ja olet siten rasisti.

#afrikantähti #karimannerla #kolonialistinenvaateteollisuus #kolonialistinensiirtomaa #kolonialistinenteollisuus #orjakauppa #kasvivärit #puukoukut #niini #turkikset #kansainvälisetyritykset #rasisti #rasismi #vaateteollisuus #kenkäteollisuus #työkalut #tuhoatluontoa #tuhoateläimiä #yle #egyptinmuinaislöydöt #muinaislöydöt #designmuseo

Jaa tämä sivu