3. elo, 2021

Säynätsalon kunnantalo

Iltasanomat kertoi, että Suomi ja Alvar Aalto sai hienon tunnustuksen. Laatulehti The New York Times listasi sodanjälkeisen ajan merkittävimmät arkkitehtuuriset rakennukset. Alvar Aallon suunnittelema Säynätsalon kunnantalo oli listan neljäs. Listalla oli myös Sydneyn oopperatalo ja Pariisin Centre Pompidou keskus. Raati kehui Säynatsalon kunnantalon rakennuksen monitoimiominaisuuksia ja miten se palvelee yhteisöä tänäkin päivänä. Rakennusmateriaalina on käytetty puuta, tiiltä ja lasia. Myös valon käyttö rakennuksessa oli mestarillista. Huonekalut ovat käytössä vielä tänäkin päivänä.

Säynätsalon kunnantalo on toteutettu 1949 järjestetyn kutsukilpailun pohjalta. Tässä sen taas näkee, miten laatu korostuu ja maksaa itsensä takaisin eri vuosikymmeninä. Puurakentamista pitäisi suosia paljon enmmän Suomessa. Käydessäni rakennuksessa heinäkuussa huomio kiinnittyi rakennuksen yksityiskohtiin, kuten laadukkaisiin ja persoonallisiin ovenkahvoihin. Laaturakentamisesta vosi ottaa oppia meillä Espoossakin, jossa runsaasti 70-luvun rakennuskohteita puretaan nyt alas. Laaturakentaminen tulee paljon edullisemmaksi ajan kanssa.

#alvaraalto #arkkitehtuuri #arkkitehti #säynätsalonkunnantalo #jyväskylä #muotoilu #design #sydneynoopperatalo #centrepompidou #pariscentrepompidou #yhteisöllisyys #ovenkahvat #yksityiskohdat #laaturakentaminen #rakennuksenyksityiskohdat #kutsukilpailu #kutsukilpailu1949 #oppiaespoossa #espoo #rakennuskohteet #70luku  #puurakentaminen #tiili #lasi #valonkäyttö #mestarillista #iltasanomat #thenewyorktimes 

Jaa tämä sivu