30. heinä, 2020

Vaelluskalakannat

Maailman vaelluskalakannat ovat huvenneet kolme neljäsosaa 1970-luvulta lähtien kertoo Yle. Syitä siihen ovat ylikalastus, elinympäristön tuhoutuminen, nousuesteet ja padot. Yhtenä tärkeänä syynä ovat kalankasvatus jokisuilla. Kalakasvattamoista tulee paljon lohitäitä, mikä tappaa lohensmoltteja niiden matkatessa merelle. Vaellukaloja lohen lisäksi esimerkiksi ovat taimen,ankerias, nieriä, nahkiainen,vaellussiika, toutain ja vimpa.

On käsittämätöntä miten voimalayhtiöt ovat laiminlyönneet Suomessa lohiportaiden tekoa vaikkapa Kemijoessa, Tammerkoskella ja Oulujoessa. Pitäisi ehdottomasti saada laki, joka velvottaisi purkamaan padot voimalaitoksissa tai sitten rakentamaan kunnollinen ohitusuoma kaloille. Tästä olen kirjoittanut jo 2005 kirjassani Viehe.

Lohen vähyyden huomaa hyvin Tenojoella, kun katsoo nyt nousulohiseurantaa Tenojoella. Vielä kesäkuussa tilanne oli jonkinlainen. Nyt esimerkiksi 24.7 Tenolle nousi päivässä lohia 48 kpl. Se on todella katastrofaalisen vähän joella, jolla olisi helposti potentiaalia yli 2000-3000 lohen päivälukuihin. Saa nähdä suljetaanko koko Tenojoki tulevina vuosina. Ainakin nyt Tenon tilanne alkaa näyttää umpisurkealta. Itse olen menossa joelle ensi kesänä, mutta lohenkalastuksen oheen pitää keksiä muutakin ajanvietettä. Onneksi Norja on lähellä, jos rajat ovat silloin vain auki.

#vaelluskalakannat #vaelluskalakannathuvenneet #teno #tenojoki #tenonlohi #lohitäi #ankerias #taimen #vaellussiika #toutain #nieriä #ankerias #nieriä #nahkiainen #oulujoki #kemijoki #tammerkoski #vaelluskala #viehe #potentiaaliajoella #potentiaalia #puretaanpadot #patojenpurku #ohitusuoma #ohitusuomakaloile #suljetaankotenojoki #rajat #norja #lohenkalastus #ajanvietettä #pato #voimalapadot #voimalat #yle

Jaa tämä sivu