12. touko, 2018

Jackson Pollock

Tulihan matkalla katsottua taidettakin. Vaikka matka ei ollu museopainotteinen, niin matkaan sisältyi 6 museota. Muutamassa museossa loppui aika totaalisesti kesken. Ne olivat Vicktoria ja Albert Lontoossa ja Metropolitan New Yorkissa. Ne jäivät pahasti jyskyttämään mieleen seuraavaa vierailua varten.

Jackson Pollock oli mahtava nähdä useammassa museossa. Minuun ne koskettavat todella syvältä. Niin ajattomia, niin moderneja. Tietysti näitäkin on Suomessa tylysti haukuttu, kun niitä oli esillä 60-luvulla Helsingissä. Pollock rikkoi kuitenkin aikoinaan eurooppalaisen taiteen ylivallan Yhdysvalloissa. Melkein kaikki Pollockin taulut ovat Yhdysvalloissa. En muista montako niitä olen nähnyt Euroopassa. Yhden muistan nähneeni Lontoossa. Pollock loi tyylin "Drip Painting", jossa maalia roiskutetaan, tiputetaan ja kaadetaan kankaan päälle. Miten vapaa ilmaisutapa. Miten paljon olisikaan saanut aikaan, jos olisi jättänyt vähemmälle naiset ja viinan. Kuka kuitenkaan vapaaehtoisesti. Pollckin elämästä on kuuluisasa lause "Jackson broke the ice"- Jackson mursi jään. Tämän usein antiikki ohjelmissakin kuullun lauseen keksi Willem de Kooning.

#willemdekooning #jacksonpollock #drippainting #abstrctexpressionism #abstrckt #metropolitanmuseum #vicktoriaalbertmuseum #va #lontoo #newyork #taide #museo #museum #modern #taidemuseo 

Jaa tämä sivu