21. heinä, 2016

Kansanliike

Uskon, että Lapissa syntyy kansanliike uudesta Tenon kalastussäännöstä ennen kuin se on hyväksytty eduskunnassa. Valtion virkamiehet eivät kunnelleet paikallisten ääntä uusia kalastussäntöjä muokatessa. Tuskin yksikään puusilmäinen valtion virkamies on ottanut asioista kunnolla selvää myös Norjan puolella Tanan vuonossa ja merellä. Uskooko suomalainen virkamies kaiken mitä norjalainen sanoo. Varsinkin päästeetön kaivostoiminta on absurdia, puhumattakaan kassikasvatuksen lohen smoltteja tuhoavista kalatäistä. Merellä ja vuonossa tapetaan päivässä paljon enemmän lohta, kuin suomalainen urheilukalastaja ikänä.

Urheilukalastus on tärkeä tulonlähde suomen köyhimmässä kunnassa Utsjoella. Eikö silloin myös paikallisten ääntä kannattaisi kuunnella. Lohta voidaan suojella, mutta jos se tehdään vain toisten eturyhmien ehdoilla, on sopimus huono ja kuollut jo syntyessään. Suomalaiset mökkikylät elävät urheilukalastajista, telttamatkailija ei jätä paljon ropoja kuntaan.

Tursti ei saisi soutaa ensi kesänä 19.00-07.00 välisenä aikana. Ainakin minä jäään kaipaamaan yön värileikkiä taivaankannella. Saa nähdä jäikö kuvan väriiloittelu minun elämäni viimeiseksi yökalastukseksi. Jos niin kävi, niin on ainakin jotain mitä vanhana muistella. Itse kävin 1967 ensi kertaa Tenolla. Silloin oli lohi ja lohen urheilukalastus vielä arvossaan.

Jaa tämä sivu