26. syys, 2014

Claude Monet

Syksyn tullessa on sopiva aika upputua taas taiteen pariin. On varmasti muutakin taidetta, kuin "Vain elämää-sarja". Impressionistit ovat aina varma valinta syksyn teen väristen lehtien väristessämaan kohti maan povea. Aiheesta löyttää aina jotain uutta ja jotain tuttua ja turvallista. Impressionistien ensimmäinen yhteisnäyttely oli Pariisissa 1874. Näyttely sai murska kritiikin ja osakseen paljon ivaa ja pilkkaa. Tämä oli ainoa kerta, kun Paul Cézanne osallistui Impressionistien yhteisnäyttelyyn. Kovimman pilkan sai näyttelystä sai Claude Monetin Le Havressa maalaama taulu. Tästä työstä koko taidesuuntaus sai nimensä.

Vesi oli Monetin suurin innoittaja. Hän maalasi Seinea, Le Havrea, Antibesia, Venetsiaa, Etretatia ja Thamesia. Monet alkoi menestyä muiden impressionistien tapaan 1880-luvulla. Menestyksen myötä Monet osti talon Givernysta 1890. Hän kuivasi tilaa ympäröivän suon ja rakensi lummelammen. Japanilainen silta valmistui1895. Ensimmäinen Monetin maalaama lummetyö valmistui 1897.

Pariisin matkailijan kannattaa vierailla Monetin puutarhassa Givernyssa. Idylliseen maalaiskylään tehdään päivän matkoja. Monetin puutarha on yhä loistossaan ja puutarhurit hoitavat puutarhaa. Päärakennuksen keittiö on myös näkemisen arvoinen. Mahtava kuparikattiloiden rivistö täydentää täydellistä kettiöidylliä. Puutarhassa Monetin "Water Lilies" maalaukset heräävät henkiin.

Jaa tämä sivu