22. heinä, 2014

Alkon monopoli

Onko suomalaiset tyhmiä? Vai mistä johtuu, että meillä on vielä Alkon monopoli? Eikö viini kuuluisi ostaa ruokakaupoista ruuan kanssa? Puhutaanko meillä lian usein Viron viinan hinnasta, kun pitäisi puhua vanhakantaisesta alkoholipolitiikasta? Ovatko suomalaiset paljon tyhmempiä kuin tanskalaiset? Siellä viinin osto onnistuu ruokakaupoista. Meilläkin on havaittavissa pientä edistymistä. Lidlit ja Siwat saavat Alkoja lähettyvilleen. Kesko ja Sok-Elanto saavat siis vihdoin kilpailua. Pitääkö vielä odottaa parikymmentä vuotta viinien saapumista herkkukauppoihin? Alko lisää vieressä olevan päivittäistavarakaupan myyntiä 8-15%. Eikö tuo tekisi hyvää hallikauppiaille, herkkukaupoille ja kyläkaupoillekin? Eikö tuo ole Suomessa juuri sitä kilpailun rajoittamista? Mitä tapahtuisi Espanjassa, Ranskassa, Italiassa ja Saksassa, jos ruokaviinit kuskattaisiin keskitettyihin kauppoihin monien kymmenien kilometrien päähän? Yleislakkoja siitä tulisi. Se on varma se. Entä pienpanimot, onko oikein, etteivät ne saa myydä tuotteita vapaasti? Mikä on sallittua kirkoissa sunnuntaina, on kiellettyä pienpanimoissa. Siinä saattaisi syntyä oikeasti työpaikkojakin maaseudulle, jos vanhoista rajatuista aukioloajoista siirryttäisiin eurooppalaiseen käytäntöön. Entä viiniä oman tilan marjoista?

 

Suomessa oli kukoistava viinikulttuuri 1900-luvun alussa. Veikö kieltolaki kaiken mennessään? Viinanjuonnista tuli muotia. Pikaveneet kuskasivat viinaa Virosta Matinkylään. Vähän niin kuin nykyisinkin. Sillä erotuksella, että viinaa tuodaan suoraan tullin kautta. Kieltolakihan Suomessa on meneillään vieläkin. Tällä alkoholipolitiikalla emme pääse koskaan eroon viinan haitoista.

 

Olen saattanut katsoa liikaa positiivisia siiderimainoksia, kun näin kyseenalaistan hienon monopolin. Tosin ne mainokset eivät ole vielä vaikuttaneet minuun, sillä en käytä alkoholia.

 

Viinilistaa Seurahuoneelta 1911.

Jaa tämä sivu