13. joulu, 2013

Taideohjelmia

Viime vuosina taideohjelmien tarjonta on ollut aika retuperällä Ylellä. Nyt kuitenkin syksy on tuonut monta uutta taideohjelmaa Ylen kanaville. Eihän tarjonta vieläkään yllä You Tuben tasolle, mutta parempaan suuntaan on ehdottomasti menty.

Nytkin voi katsoa Areenasta seuraavia ohjelmia. Ensimmäinen, toinen ja kolmas kerta, Niki ja Jean, taiteen alkemiaa, Taiteen maantiede ja Taiteen tutkimukset. Kaikki ovat taiteen harrastajalle katsomisen arvoisia ohjelmia. Taiteen Tutkimukset ovat oiva näyte siitä mitä kaikkea taidemaailmassa voi tapahtua.

 

Vaikka esineet ovatkin pienkeräilijän ulottumattomissa, niin näitä ohjelmia on hauska katsoa. Miten paljon hienoja esineitä maapallo kätkeekään. Käsityötä, maalauksia, urheiluautoja, etnisiä esineitä ja esineitä joita ei tiennyt olevan olemassakaan.

 

Huutokaupoissa meklarit ovat pääosassa. Miten paljon erilaisia tyylejä heillä onkaan. Osa aika kuivia kalkkiksia, osa taas varsin villejä. Kuitenkin kaikki varmasti tosissaan. Amerikkalaisten ja englantilaisten tyylit eivät oikein mitenkään kohtaa. Yhdysvalloissa meklarit ovat eläväisempiä.

 

Viime aikoina moderni taide on noussut vanhojen mestareiden rinnalle. Francis Baconin Ja Lucian Freudin maalaukset ovat rikkoneet myyntiennätyksiä. Kuitenkin kovia hintoja on maksettu myös Norman Rockwellin alunperin kansikuviksi tarkoitetuista maalauksista. Ainakin viime vuosina oma urheilun katsomien on vähentynyt. Taidemaailman tarinat vetävät hyvin vertoja suurimmille urheilukilpailulle. Tarinat esineiden takana tempaavat mukaansa ja haluat saada koko ajan uutta tietoa. Kaikkiinhan taide ei millään kolahda, mutta eihän ole varmasti tarkoituskaan. Taide voi olla suuri seikkailu. Kiipeä herneenpalkoa pitkin taivaankannelle asti.

Jaa tämä sivu