22. marras, 2013

André Derain

Eilen tarjosi Ylen ensimmäinen, toinen ja kolmas kerta mieluisan yllätyksen. Ohjelmassa käsiteltiin yhtenä osana Sotheby`s huutokauppaa 29.06.2010 Trésors Du Coffre Vollard.

Huutokaupassa huutokaupattiin taidekauppias Vollardin tauluja, jotka olivat maanneet vuosikymmeniä pankin tallelokerossa Pariisissa. Ohjelmassa näytettiin André Derainin upea työ Arbres a Collioure hänen fauvistiselta kaudeltaan vuodelta 1905. Hän on yksi lempimaalareistani. Sääli, ettei hän pysynyt koko taitelijauraansa värikkäissä elämänmakuisissa töissä. Eivät Gotiikka-kauden työtkään huonoja ole, mutta ne hukkuvat suureen massaan.

 

Picasso sanoi Vollardia maailman kauneimmaksi naiseksi, koska kestään naisestakaan ei oltu maalattu yhtä monta muotokuvaa. Vaikka Vollard oli töksähtävä ja huonokäytöksinen, niin hän osasi pitää taitelijat ympärillään. Ehkäpä osasyynä olivat isot kosteat päivälliset hänen kellarissaan.

 

Tuon 2010 huutokaupan huutokauppaluettelo on todella mielenkiintoinen. Vollard ymmärsi tarpeeksi ajoissa myös Paul Cézannen suuruuden. Hänen ystävänsä kirjailija Émile Zola sen sijaan ei ymmärtänyt alkuunkaan Cézannen lahjaa modernille taiteelle. Luettelossa ovat Marc Chagall, Maurice Utrillo, Pablo Picasso, Georges Rouault, Odilon Redon, Jean Puy, Edgad Degas, Mary Cassat, Pierre-Auguste Renoir ja monen muun kuuluisuuksien töitä. Tämä ei ole mikään tavallinen huutokauppaluettelo, sillä joukossa oli myös vaatimattomiakin töitä. Kaikki ei tarvitse olla kallista, kunhan se on hyvää.

 

Vollardin kuolemasta kiistellään, kuoliko hän auto-onnettomuudessa tahallisesti tai tahattomasti. Se on kuitenkin varmaa, että hän eli todella mielenkiintoisen elämän. Hän eli kiihkeän kasvun ja taiteellisuuden aikakauden, jolloin Pariisi sykki kiihkeimmillään. Hänellä oli aitiopaikka nähdä taiteilijoiden sieluihin ja ajatuksiin. Siitä voi olla jopa hiukan tai vähän enemmänkin kateellinen.

 

Ohjelma nähtävissä Yle Areenassa.

Jaa tämä sivu