10. marras, 2013

Montmantre

Sarjassa Kiehtova maailma, Pariisin salaisuudet esiteltiin  Montmartre aluetta Pariisissa. Kummasti alkoi mieli taas matkata Pariisin muistoihin. Olisinpa saanut asua tuolla alueella hetken 1800-luvun loppupuolella. Meno olisi ollut villiä, mutta aitoa. Kuuluisiin taitelijoihin olisi törmännyt tuon tuostakin. Elävä musiikki olisi täyttänyt sielun. Haitarin säikeet olisivat pomppineet pölyhiukkasten kanssa musiikin tahdissa.

 

En voi koskaan kyllästyä Pariisiin ja Montmartreen. Vaikka olen käynyt Pariisissa kymmeniä kertoja, niin olen vasta alkumetreillä tutkimuksissani. Montmartre on alue, josta löytää aina jotain uutta, jos itse niin haluaa. Ylimmäinen kukkula on suuri turistirysä, mutta sivukadut tarjoavat hiljaisuutta ja mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Paikan historia tuntuu käsin kosketeltavalta vieläkin, vaikka paikan tunnelmasta on varmasti paljon hävinnytkin. Kuitenkin etukäteistyötä pitää tehdä, että paikasta saa enemmän irti. Kuitenkin aivan sattumaltakin voi törmätä mielenkiintoisiin paikkoihin. Kävimme Jaanan kanssa viime kesänä paikallisessa sähköliikkeessä, jota piti vanha rouva. Hän ei puhunut englantia, mutta sukulaistytön avulla kaupat syntyivät. Hinta oli jostain 1800-luvulta. Sitä on hauskaa muistella näin talven kynnyksellä.

 

Ohjelma on nähtävissä Yle Areenassa.

Jaa tämä sivu