24. elo, 2013

Onnea Kotka!

Eilen saatiin vuoden paras uutinen koskien vaelluskaloja. Maa- ja metsätalous ministeriön esityksen mukaan talousarvioesitykseen 2013 on lisätty 1 000 000 euroa Korkeakosken kalaportaisiin.

 

"Selvitysosa: Lisämäärärahan tarve aiheutuu Kymijoen Korkeakosken rakentamisesta. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 18 milj. euroa. Tarkoitus on toteuttaa hanke eri tahojen yhteisellä rahoituksella. Valtion rahoitusosuus on enintään 1,6 milj. euroa.     

 Hanke on kansallisen kalatiestrategian kärkikohteista.

 

Vaelluskalojen palauttaminen kalatien avulla parantaa merkittävästi kalastusmatkailun ja elinkeinokalatalouden toiminta edellytyksiä sekä kasvattaa toimialan aluetaloudellista merkitystä".

 

Olen onnellinen vaelluskalojen puolesta. Haluan kiittää kaikkia paikallisia tahoja, jotka ovat vuosikymmeniä tehneet työtä hankkeen eteen. Heidän panoksensa on ollut ratkaiseva. Myös yläpäässä on varmasti tarvittu poliittista ohjausta, kiitos myös kaikille heille.

 

Urheilukalastus on Kotkalle hyvin merkittävä asia ja sen merkitys kasvaa vuosi vuodelta. Myös venäläiset urheilukalastajat käyvät alueella ja jättävät runsaasti rahaa paikkakunnalle ja sen lähiympäristöön. Voin sanoa myös omasta puolestani, että omiakin euroja on kannettu alueelle aika paljon. Voin sanoa, että en varmasti olisi vieraillut paikkakunnalla niin useasti tai ollenkaan ilman urheilukalastuksen tuomaa jännitystä. Voi olla etten koskaan olisi käynyt kaupungissa. Mieleen ovat jääneet merellinen ympäristö ja Kalamaratonissa valvotut tunnit. Kisan kiertopalkintokin jäi mukavasti joukkueellemme.

 

Hanke ei ole vielä maalissa. On tehtävä paljon työtä toimivien kalaportaiden eteen. Vaikka en paljon ymmärrä portaiden rakenteesta, niin ainakin sen ymmärrän, että kannattaisi varmaankin kuulla Stornorrforsenin kalaportaiden rakentajia. Ovat tehneet loistavaa työtä. Kaloja nousee useampikin rinnakkain. Pienet ja suuret sopuisasti useampi usein vierekkäin. Viime päivinä on mennyt oikeita mörssäreitä ylöspäin kalaporrasta. On tuota näytelmää ilo katsoa.

 

Onnea kotkalaiset, olette ansainneet uudet kalaportaat.

 

Pahoittelen jälleen kuvan laatua.

 

Jaa tämä sivu