10. helmi, 2012

Stadion, Guggenheim, vai molemmat?

Muutama päivä sitten saimme lukea miten Berliinin Guggenheim aiotaan sulkea. Tämä aiheutti varmasti harmaita pilviä Helsingin Guggenheim- projektin ylle.  Kuitenkin yllättäen ilmaantui myös toinen jättihanke Helsingin ylle kuten aikoinaan Zeppelinin-ilmalaiva Töölön ylle. Kyse on saman suuruusluokan projektista, kuin Guggenheim-museo. Hintalappu suuri 197 miljoonaa ilman veroja.

Suurilla projekteillahan on yleensä tapana nousta. Samoin kävisi luultavasti myös Guggenheimin-projektissa, sillä onhan arkkitehdit varoittaneet sataman hauraasta pohjarakenteesta.

 

Yllättäen kulttuuri ja jalkapallo-ministeri on yllättäen näyttänyt  stadionhankkeelle vihreätä valoa. Muutama viikko sitten hän halusi työntää Guggenheim-museo hankkeen muille ministeriöille. Urheilulle riittää aina rahaa, muttei kulttuurille. Sinänsä kerrankin suuri yleisö on ministerin kanssa samaa mieltä. Yleensä hänen puolueensa myös vastustaa suuria urheiluhankkeita. Tuskin stadionille enää saataisiin suuria urheilukilpailuja remontin jälkeenkään, sillä remontti pienentäisi

stadionin jo pientä katsomokapasiteettiä entisestään.

 

Kummassa paikassa itse kävisin useammin? Luultavasti Guggenheim-museossa, sillä lopetin futismatseissa käynnin silloin, kun Liverpool möyhi HJK:n 8-0. Sinänsä stadion herättää meissä jokaisessa joitakin mukavia muistoja. Stadionin edustalla on vielä mukavan väljää, kun tilaan ei ole rakennettu markettia, virastotaloa tai ravirataa. Vanha messukeskuskin on nykyisin siisti. Tosin Carrols on jo menneen talven lumia. Muistan vieläkin ensimmäisen haukkauksen hampurilaisesta. Nykyisin käyn noissa paikoissa hyvin harvoin. Jos käyn niin suosin pienempiä grillejä. On sen verran makua enemmän. Kannattaa testata Snackyn "poliisi". Siinä on enemmän mu....

 

Tiedossa Helsingin kabineteissä tiukkaa vääntöä. Oman sivumausteensa tilanteeseen tuo varmasti myös se, että stadionin remonttia tukee museosäätiö. Kuitenkin henkilökuntaa ollaan laittamassa pois, kun määrärahoja pienennettiin tuntuvasti. Odotettavissa siis myllerrystä Helsingissä, kun isot pojat ottavat sopuisasti yhteen.

 

Kulttuuri- ja jalkapalloministeri ei yhdessä oikein toimi. Olisiko järkevämpää hajauttaa pesti? Ei, en sitäkään kannata, sillä sehän tietäisi taas lisää virkamiehiä ja niitähän meillä on jo ennestään riittänyt. Mikään ei muutu. Kulttuuria kusetetaan jatkuvasti raskaasti. Jos pallo on museossa, on se tekotaidetta. Vihreän kentän päällä sille riittää rahaa. Kaikki on katsojan silmissä. Museoissa ei saa huutaa ja näyttää nyrkkiä.

Jaa tämä sivu