20. kesä, 2018

Kiusaamista

Tenolla ei tunnu olevan tänä vuonna kovinkaan paljon lohta. Sen sijaan viime viikkojen aikana on noussut otsikoihin se, ettei Ely-keskus ole myöntänyt paikallislupaa erätoimittaja Kala-Harri Matikaiselle. Ei muka ole täyttynyt 7 kuukauden paikkakunnalla oleminen, minkä lupa vaatii. Samalta mieheltä on vaadittu todistelua aikaisemmin oleskelusta paikkakunnalla. Luultavasti sama ilmiantaja kiusaa Kala-Harria vuodesta toiseen. Samaan vipuun tuntuu menevän Ely-keskus lähes vuosittain.

Luulisi jo tuon tason kiusaamisen kuuluvan Neuvosto-ajan jäänteisiin. Kala-Harrinhan näkee aina Sirmassa kalassa, jos sinne  menee kalalle. Syksyisin hän metsästää. Kala-Harri jakelee auliisti ilmaiseksi kalastusvinkkejä, mistä kaikki eivät näytä olevan iloisia. Hän on esimerkillään kannustanut monet uudet lohenkalastajat lajin pariin. Ei ole mikään ihme, jos laji näivettyy tulevien vuosien aikana. On aika surkuhupaisaa vaatia häntä joka vuosi todistuksia asumisestaan Utsjoella.

Nyt Kala-Harri ei ole saanut paikallista lupaa. Se estää häntä suorittamasta ammatiaan, missä hän tällä hetkellä paras paikallissoutajista. Hänen asiakkaansa tietävät saavansa laatua ja Kala-Harri  ei tee ohareita asiakkailleen. Halutaanko tälläin lohimies pois Tenolta. Siinä menettää Tenojoki ja Utsjoki todella paljon mainosarvoa. Pahinta on se ettei kala-Harri saa harjoittaa ammattiaan.

Ely-keskuksen pitäisi ihmisten kiusamisen sijaan parantaa Tenon lupamyyntiään, mikä kusi jälleen tänäkin vuonna. Minäkin sain 7 lupaa samalle viikolle. Kuitenkaan sitä määrää päiviä, ei saa soutaa Tenolla, kun se rahoituspäiväkin on olemassa. On selvää, että Ely-keskuksista on tullut byrokraattisia pömppävatsaisia laitoksia, millä on keisarin oikeudet. Pitäisi osata käyttää sitä kuuluisaa maalaisjärkeäkin. Katsotaan miten asia etenee.

 

Jaa tämä sivu