19. touko, 2014

Lohiportaat Ahvenkoskeen

Olisi aika saada lohiportaat myös Kymijoen läntisen-haaran Ahvenkoskeen. Asiaahan on odotettu parannusta jo vuodesta 1933 lähtien.  Voimalan omistaa Helsingin  Energian tytäryhtiö Mankala. Toimivia lohiportaita käyttäisivät ainakin lohi, taimen, siika, nahkiainen, ankerias, kuore, toutain ja vimpa. Aikoinaan Ruotsin kuningas määräsi vimpoja kalastettavaksi juuri Kymijoelta. Jo Blomqvist mainitsi 1912 Ahvenkoskenhaaran Meri ja Savukosken hyvinä lohi ja siikapaikkoina. Muistamme kuinka Valamon luostari omisti oikeudet Kymijoen kalastukseen ja munkit myivät kaloja Kyminlinnalle ja Ruotsinsalmen varuskunnan sotilaille.

 

Tämänkin Kymijoen haaran tulisi saada toimivat kalaportaat. Ei voi olla oikein, ettei näin tärkeälle koskialueille ole saatu lohiportaita. Ahvenkosken jälkeen tulevat Strömforsin ja Klåsarön voimalalaitokset. Kymijoen virkistyskalastuksen arvo ylittää yksin lohen merikalastuksen arvon.

Nykyiset voimalapadot estävät vaelluskaloja käyttämästä kymmeniä kilometrejä luontaisia kutupaikkoja, jotka toimivilla kalaportailla olisi mahdollisuus saavuttaa. Koko Kymijoen potentiaali poikastuotantoalueena pitää saada kalojen käyttöön. Sen esteenä ei saa olla tyhmä ja ahne ihminen.

Jaa tämä sivu