18. loka, 2021

Suomalaista kulttuuria

Suomalainen kulttuuri on minulle tärkeää. Sitä näkee kokoajan vähemmän. Suomalainen puuvene on vaihtunut muoviseen suppilautaan. Ryijy seinällä on vaihtunut edulliseen tulosteeseen. Suomalaiset lasit ja aterimet ovat vaihtuneet Ikean kiinalaisiin tuotteisiin. Suomalainen puuvaappu on vaihtunut ymäristöä tuhooviin muovivieheisiin. Suomalainen perinnepuukko on korvattu halpismoralla. Esimerkkejä on vaikka kuinka paljon.

Aitoja suomalaisia tuotteita on vähän. On aika muistuttaa niistä ja niiden aitoudesta. Tulen esittelemään tällä palstalla tuotteita, mitkä ovat minulle tärkeitä. Niitä ovat mm. kalastusvälineet, puukko, ryijy, juliste, taidelasi, taidekeramiikka, kansantaide, vaivaisukot, puuvene, taidetekstiilit ja monet muut asiat.

Kuvassa: Haapio haapaa. Yhdestä puusta koverrettu. Tekijä Iisakki Juhola 1935. Varustettu yhdellä laitalautaparilla ja seitsemällä kaarella. Peräpäässä leveä tuhto, johon on vuoltu melojalle istuinsija. Kuva museovirasto.

Eikö otämä ole todella hieno? Voittaako tämä muovisien suppilaudan?

#kulttuuri #suomalainenkulttuuri #ryijy #taidelasi #vanhatkalastusvälineet #taidekeramiikka #koverrettu #yhdestäpuusta #haapio #puukko #taidekeramiikka #vaivaisukko #tuhto #istuinsija #juliste #kansantaide #laitalautapari #kaari #iisakkijuhola

Jaa tämä sivu