Luonto on aina suurempi kuin ihminen!
Minun nuoruudessani ei ollut Harry Potter-kirjoja. Luin eniten Enid Blytonin Viisikko-sarjaa, sekä tietysti Nyt Nappaa- luetteloa. Alkuvuoden suuri kohokohta oli mennä Skohalle tai Schröderille hakemaan ikioma Nyt Nappaa - luettelo. Odotusta, odotusta ja viimein täyttymys.
Kuvien katselua, haaveilu kalamatkoista, kaloista ja hienoista välineistä. Innostus lukemiseen ja kalastukseen oli valtava. Kesällä katsoin, kuinka enoni harjoitteli uistimen heittoa mökkimme nurmikentällä. Uudet vavat ja kelat kimmelsivät kilpaa auringon kanssa. Näin hänellä myös Nyt Nappaasta tuttuja uistimia, kuten Abu Fly, Abu Hi-Lo ja Favourite Vass. Minulla ei ollut mitään niin hienoa ja uutta. Tuskaa helpotti vain Nyt Nappaan lukeminen.
Nyt Nappaan ruotsinkielinen versio sai alkunsa vuonna 1948. Abu eli Ab Urfabriken julkaisi ensimmäiset julkaisunsa jo 1940. Ohuet tuoteluettelot kulkivat nimellä Spinnfiske Record. Luettelon kannessa hauki ajaa takaa viehettä. Ensimmäinen Nyt Nappaata muistuttava luettelo oli Ni kan Lita på Record ja se ilmestyi vuonna 1946. Luettelon kansi oli graafisesti upea ja siinä komeili Record 2100-kela. Sisäkannessa oli paljon lupaava teksti "the spinning reel of tomorrow".
Teksti oli englanniksi tai espanjaksi. Espanjankielinen versio luettelosta on todellinen keräilyharvinaisuus.
Ensimmäinen varsinainen Napp och nytt-luettelo ilmestyi siis 1948. Kansikuvassa tunnelmallisen runollinen kuvaus leiritulista erämaajoen varrella. On ihmeellistä ajatella, miten näin hienoja luetteloita on pystytty tuottamaan heti sotien jälkeen. Suomessa samanlaiseen julkaisuun ei olisi ollut taloudellisia resursseja. Sen verran tiukkoja aikoja meillä elettiin.
Vuoden 1948-1949 Napp och nytt-luettelot olivat samanlaiset. Luettelon sivuilla esiteltiin kalastusta ja Abun tuotteita. Luonnollisesti suurimman tilan luettelossa saivat Abun hienot kelat. Tuolloin luettelon keloja olivat Record 1500, 1550,1700,1800, 1900, 2000,2100, 2100 B ja 2500. Näiden lisäksi luettelossa olivat perhokelat Record Precision ja Record Standard.
A.B. Urfabrikenin tarina alkoi alkujaan Halda- kellotehtaana. Tehtaan perusti aikoinaan Henning Hammlund. Tehtaan mentyä vararikkoon, vetovastuun otti ahkera työntekijä Karl August Borgström. Hän rekisteröi A.B.Urfabrikenin 27.05.1921. Tehdas myös patentoi keksintöjä. Ensimmäinen patentti oli 1923 kellosysteemi. Myös taksamittareita hevosvaunuihin kehitettiin ja paljon myöhemmin taksimittareita. Vuonna 1934 Göte Ingvar Borgström otti vetovastuun tehtaasta. Hänelle alkuajat olivat erittäin raskaita. Lähestyvä sota ei parantanut taksamittareiden kysyntää. Niinpä jotain uutta oli keksittävä. Göte oli kalastanut jo nuoresta pojasta asti ja keksi aloittaa kelojen valmistuksen. Vuonna 1939 ilmestyivät mallit 1500, 1600, 1700 ja 1800. Asiakaskontaktit syntyivät nopeasti kahteen suureen jälleenmyyjään. Nämä myyjät olivat Paul Berghaus ja William Denninghoff. Nämä kaksi jälleenmyyjää loivat kasvupohjan yritykselle . Olisiko ilman näitä kahta jälleenmyyjää Napp och Nytt-luetteloa koskaan ilmestynyt? Myöhemmin vuonna 1944-1945 A.B.Urfabrikenin ohjelmistoon tulivat myös uistimet.
Minulla vuoden 1948-luetteloon liittyy hauska muisto. Elettiin 1990-lukua. Erään kalastusvälinehuutokaupan jälkeen syntyi kinaa siitä oliko Abulla jo 1940-luvulla tehdasaskia. Tässä askissa on Egon Kullringin piirtämä romantisoitu kuva Abun tehdasrakennuksesta. Eräs keräilijä väitti kivenkovaa, ettei Abulla ollut kyseistä askia vielä 1940-luvulla. Ollakseen vakuuttava hän oli valmis lyömään vetoa 1930-luvulla perustetusta firmastaan. Kaverin naama oli kuin uitetulla koiralla kun näytin hänelle kuvaa askista 1948-vuoden luettelosta. Vetoa ei kannata koskaan lyödä!
Kaikki 1950-luvun Napp och Nytt-julkaisujen kansikuvat olivat hienoja. Elettiin urheilukalastuksen historian hienointa luomiskautta. Varmasti yksi suurimmista keksinnöistä oli punainen Ambassadeur SG-kela, joka esiteltiin uutuutena St Erikin messuilla vuonna 1952. Kela oli ilmestynyt markkinoille vuoden 1952 lopussa ja luetteloon 1953. Yleisön mielestä kelan värin piti olla musta, mutta kuitenkin vetovastuun otti Göte ja valitsi väriksi radikaalimman punaisen. Valinta oli oikea, sillä juuri Ambassadeurin myynti nosti tehtaan liikevaihdon aivan uudelle tasolle. Mikä olisikaan voinut toimia parempana markkinointi kanavana, kuin tyylikäs Napp & Nytt luettelo. Tehtaan kasvu oli ripeää, sillä vuonna 1943 tehtaan kolmannessa kerroksessa oli ikkunoita 8, vuonna 1953 14 ja vuonna 1958 niitä oli jo 32. Abun vanhan tehtaan toimintaan voi tutustua Abun tehdasmuseossa Svägstassa. Kun tehtaan kaikki koneet ja hihnat katossa lähtevät pyörimään, tunnet olevasi aikamatkalla. Varaa kuitenkin käyntisi etukäteen, jolla varmistat museon aukiolon.
Ensimmäinen suomenkielinen Nyt Nappaa ilmestyi vuonna 1959. Tässä luettelossa oli Yrjö Ylänteen novelli kalastuksesta Suomessa. Mitä kaikkea hienoa Napp och Nytt tarjosikaan 1950-luvun lopulla. Kelanvalikoima kasvoi sympaattisilla Abumatic-keloilla. Luettelo tarjosi aluksi malleja 60, 70 ja 80 tyylikkäissä väreissä. Myös uistinpuolelle tuli vaappuja. Suureksi suosikiksi nousi Abu Hi-Lo, jonka napsuvaa leukalappua pystyi säätämään ylös tai alaspäin. Jossain vaiheessa vaapulla oli lähes kaikki Ruotsin rekisteriennätykset. Myös Killer ehti markkinoille 1950-luvun puolella ja se tavallaan syrjäytti suomalaisen Päijänne-vaapun, jolla oli tuotanto-ongelmia. Vapapuolella lasikuituiset ja pikalukituksella varustetut kokotoimiset lasikuituiset vavat ihastuttivat heittokalastajia. Vapojen nimet Brilliant, Tournament, Excellent ja Abu Scania olivat kaikkien urheilukalastajien huulilla ympäri maailmaa.
Omalla kohdallani 1960-luvun alun luettelot vaikuttivat eniten nuoren miehen sielun säveliin. Vuodet 1962, 1963 ja 1964 olivat eniten lukemiani vuosikertoja. Miten houkuttelevasti ne olivatkaan taitettu. Sisus täynnä toisiaan hienompia kuvia ja tarinoita. Olisi ollut hienoa saada Ambassadeur-kela, mutta tiesin sen toivottomaksi haaveeksi. Kuitenkin kaikki oli puhtoista, kun urheilukalastus voi vaan olla. Oma huoneeni oli vintillä. Siellä luin Nyt Nappaa-luettelon ja haaveilin Toivematkasta, lahjakortista tai edes kultaisesta Record- neulasta eli suurkalastajan merkistä. Uni ei meinannut millään tulla silmään. Olihan minulla muutakin kalastusaiheista lukemista, mutta Nyt Nappaa koukutti ylivoimaisesti parhaiten.
Nyt Nappaa on aina osannut ottaa huomioon myös nuoret kalastajat. On ymmärretty, ettei uutta polvea kasva harrastuksen pariin, ellei sen eteen tehdä paljon työtä. Niinpä nuoriin on kiinnitetty erityistä huomiota. Tyttöjä ja poikia on kuvattu eri kalastusolosuhteissa. Isän kanssa, äidin kanssa, yksin tai kaverin kanssa. Hyvä tunnelma on koko ajan läsnä. Suuri saalis ei aina ole välttämätöntä kalareissun onnistumiseksi. Myös Nyt Nappaan kansikuvissa lapset on otettu hyvin huomioon. Ensimmäisen kerran lapsi oli kannessa äitinsä kanssa vuonna 1951. Ainoa mitä vanhoissa luetteloissa ei vielä ole otettu huomioon on lasten turvallisuus. Nykyisin varmasti lapsilla olisi pelastusliivit veneessä päällä. Se kertoo siitä, että turvallisuuteen kiinnitetään paljon enemmän huomiota. Siitä olemme kaikki varmasti iloisia!
Myös kuningashuone on ollut läheisesti mukana Abun markkinoinnissa. Onhan Abun tehdas kuningashuoneen hovihankkija. Siitä osoituksena on hovihankkijan tunnus.
Ensimmäisen kerran kuningas Karl XVI Gustaf oli luettelossa nuorena kalamiehenä 1950-luvulla. Kuvassa hän on punasiniruudullinen paita päällä ja valkoinen kipparihattu päässä. Oksanvitjan päässä on mukava nippu ahvenia. Kuningas on myös myöhemmin useasti mukana vuosijulkaisun sivuilla. Välillä hän on mukana novellissa ja välillä vain kuvasarjassa.
Yhdessä kuuluisassa tarinassa oli mukana myös presidentti Urho Kekkonen. Hän oli mukana kalalla Mörrumilla, kun tuleva kuningatar Silvia Sommerlath 16.3.1976 esiteltiin ensi kertaa lehdistölle Ruotsissa. Mikään olisikaan otollisempi paikka, kuin kaunis vihreä luonto ja sen keskellä kiemurteleva kauniin vehreä Mörrum joki. Siellä vehreyden keskellä Ekebergissä oli myös pieni pyöröhirsinen mökki.
Presidentti Kekkoselle paikka oli tullut tutuksi jo vuonna 1969, jolloin hän ja prinssi Bertil vierailivat mökillä ensi kertaa. Presidentti Kekkosta Lennart Borgström on muistellut lämmöllä.
Hänen mielestään kaikista hänen vieraistaan mielenkiintoisin on ollut presidentti Kekkonen. Presidentistä Borgström kirjoitti kirjassaan Snilledrag, Lyckokast ja Bottennapp. Abu Museossa Svängstassa on presidentti Kekkosen nimikirjoitus päiväkirjassa muistona mukavista hetkistä.
Tarina kertoo tietysti myös rantapenkalla otetuista snapseista. Tarinan mukaan Abun Skål Blänket rautupilkkiin juotettiin pienet jalat ja kahva, jolloin tömsyjen ottaminen uistimesta oli helpompaa.
Mörrum joen rannalla oli puiset heittolaiturit, josta kalastus tapahtui. Nuo heittolaiturit ovat Nyt Nappaan kuvissa. Noilla heittolaiturilla Göte Borgström opetti tulevaa kuningatarta heittämään Cardinal kelalla ja Diplomat vavalla.
Presidentti Kekkonen sai lahjaksi prinssi Bertililtä Cardinal-kelasarjan hienossa pähkinäpuurasiassa, joka oli sisältä vuorattu vihreällä veralla. Presidentti Kekkosella oli myös kultainen Ambassadeur 5000 CDL, mutta avokelat olivat kuitenkin hänen ylivoimaisia suosikkeja.
Lennartin isä Göte muistetaan Suomessa hyvin, sillä hän vieraili usein maassamme kertomassa Nyt Nappaan uusista tuotteista. Hän järjesti myös heittokilpailuja maassamme. Hänen aikanaan Nyt nappaa luettelossa oli paljon oheistuotteita. Kaikkia ei ollut mainittu luettelossa, vaan osa jaettiin yrityslahjoina. Sarjaan kuului linkkuveitsiä, solmioneuloja, pinssejä, korvakoruja, pelikortteja, grogilaseja, pullonavaajia ja avaimenperiä. Kaikki nämä esineet ovat tietysti himoittuja keräilyesineitä. Kaikkia esineitä ei edes tiedetä, vaan uusia esineitä putkahtelee vuosittain. Osa esineistä on myös peräisin Abun tehtaalta ja perheen jäseniltä. Myös kaikki Abun tekemät mittarit kuuluvat keräilijöiden suosikkeihin. Mittareita tehtiin myös armeijalle ammuntoihin. Myös suomalaiset taksit kulkivat pitkään näillä mittareilla.
Nyt Nappaassa ei luonnollisesti ole esitelty kaikkia malleja. Keloista, uistimista ja vavoista löytyy useita protomalleja. Myös Casting-urheiluun on tehty pieniä sarjoja keloja, mitä luetteloissa ei näy. Keloista Record 2100-keloista löytyy paljon kokeilumalleja, niin väreissä, kun mekaniikassa. Tuosta kelasta löytyy myös useita erilaisia pakkauksia. Vanhimmat mallit olivat puisessa pakkauksessa.
Nyt Nappaalla on myös ollut kalastajia kasvattava vaikutus. On pyritty kertomaan kalastuksesta niin, että kalamiehet pystyisivät vastaamaan ympäri maapalloa kysymykseen koska, mikä, miten ja miksi? Näin asian ilmaisi yksi Nyt Nappaan novellisteista Jan Forsander. Asiassahan on vinha perä, sillä juuri näitä kysymyksiä me kalamiehet esitämme itsellemme ja toisillemme päivästä ja vuodesta toiseen. Saahan vielä samoja pohdintoja kuulla vaimommekin. Syvällisiä pohdintoja Nyt Nappaassa ovat tehneet myös Juhani Aho, Izaak Walton, A.J McClane, Nils Färnström, Olof Johansson, Göte Borgström ja Lennart Borgström. Heidän ajatuksensa elävät vielä tänäkin päivänä.
On hienoa, miten Juhani Ahonkin sanoja on kelpuutettu Nyt Nappaan sivuille. Hänen teoksia on käännetty myös ruotsiksi. Hänen sanoistaan kalamies on onnellisempi, kuin 1700-luvulla eläneen Samuel Schultzenin: "Kalastaminen on yleisesti tunnettu kalastamistapa, jossa käytetään koukkua, siimaa ja vapaa. Se on itse asiassa työ tai puuha, joka soveltuu vain vanhoille, yli-ikäisille ja heikoille ihmisille, jotka eivät ole kelvolliset mihinkään vaikeaan tai raskaaseen toimintaan, mutta jotka siitä huolimatta eivät halua olla jouten. Myös niille se soveltuu, joilla on hyvää aikaa ja jotka siitä etsivät siitä hupia, mutta jos siihen muuten pitäisi panna työkelvollista väkeä, ei pyynti olisi vaivan väärtti". Onneksi Schultzenin kaltaisia ei ole paljon. Ahon sanat kuuluvat kalamiehen korvaan paljon ylevimpänä: " Onnen ongella otettuja". "Täss` on kalakaverille, lohi lahjalle luvattu, ongen ongella otettu, tavoitettu teevonilla, hopealla Huopanalla". Tai "Urheilukalastajan loitsu". "Annappa Ahti ahvenia. Pekka pieniä kaloja, porohousua porsahia, Vääräsääri säynehiä. Ota onkee, sivalla siimaa, väännä väkirautaa".
Jos ovat kirjailijat ja runoilijat miettineet sanoja syviä Nyt nappaan sivuille, ovat sitä varmasti tehneet myös kansitaitelijat. Kannet kuvastavat hyvin muutoksia urheilukalastuksessa eri vuosikymmeninä. Parhaimpia lienevät 1950-70 luvun kansilehdet. Vaikka sen jälkeen kansikuvat eivät ole olleet aivan entisen laisia on vielä 2000-luvullakin joitakin kirkkaita jysähdyksiä. Jokaisella on varmaan kansikuvien joukossa oma suosikkinsa. Abu on myynyt vuosien varrella kansikuvista grafiikan vedoksia. Kansikuvia ovat suunnitelleet Eric Palmgvist, Göran Lindgren, Harald Wiberg, John Scott ja Per Åhlin. Näiden töiden painosmäärät olivat 500 kpl 1970-luvulla.
Nyt Nappaan kautta Abu on rekisteröinyt tavaramerkkejä, kuten Abulon, Abumatic, Ambassadeur, Atom, Cardinal, Cello, Delta, Droppen, Feralite, Hi-Lo, Keel-Fly, Nyt Nappaa, Optic, Record, Safari, Svängsta, Toby, Tourist, Täytyy Vieheet ja Zoom. Lennart Borgström on kertonut Patrik Tjörnmarkille miten joidenkin tuotteiden nimet ovat saaneet alkunsa. Esimerkiksi Abumatic koppakelojen nimen hän keksi Cadillacin automaattivaihteiston Dynamatic nimestä. Kun avoumpikela 505 lanseerattiin ulos 1960 nimi tuli Boeing-lentokoneesta 707. Abun eniten myyty uistin on edelleen Toby. Alunperin nimeksi piti tulla Tobis, mutta Toby kuulosti paremmalta Tom Lenkin mielestä, joka oli tuolloin hallituksen puheenjohtaja.
Lennart Borgström joutui myymään 1976 80 % yhtiön osakkeista pystyäkseen maksamaan perintöverot. Hän muutti vuonna 1978 Yhdysvaltoihin jättääkseen Abun. Syntyi Abu Garcia, joka on maailman suurin kalastusvälineyhtiö. Hän myi viimeiset osakkeet vuonna 1981 jäädäkseen eläkkeelle. Hän käy yhä vuosittain kalassa Mörrumilla ja purjehtii usein myös Ahvenanmaalle.
Omistussuhteiden vaihdos näkyi 1980-luvun Nyt Nappaissa. Ne eivät olleet sisällöllisesti enää yhtä huolella tehtyjä, kuin aikaisemmin. Pääpaino oli keloilla. Kuitenkin pääasia oli, että Nyt Nappaata edelleen julkaistiin. Pitkässä juoksussa tulee parempia ja huonompia vuosia. Näin on asia nähtävä myös rakkaa luettelon kohdalla. Kuitenkin nyt Nyt Nappaa on jotain, mikä on sanoin kuvaamatonta. On mukava muistella omaa suhdetta tuohon pieneen tehokkaaseen luetteloon. Minun kohdalla se tarkoittaa sitä, että on vaikea vieläkin ottaa käyttöön muuta kuin Ambassadeur merkkistä kelaa. Kun nuorena ei saanut sitä käyttää, niin nyt on mahdollisuus käyttää sitä heittokalastuksessa ja Lapin kirkkaissa vesissä.
Svängstassa on varmaan käännöstoimisto aikoinaan kukoistanut, sillä niin monelle kielelle Nyt Nappaa on käännetty. Tiedossani on ainakin ruotsi, suomi, espanja, tsekki, venäjä, tanska ja italia. Se onnellinen keräilijä, joka saa kerättyä kaikki ruotsin ja suomenkieliset Nyt Nappaat voi jatkaa harrastusta muiden maiden kanssa. En tiedä on kukaan kerännyt kaikki Nyt Nappaat eri kielillä. Luultavasti työsarkaa riittää vuosiksi eteenpäin.
Meillä kalamiehillä on varmaan jokaisella oma mielikuvansa ja muistonsa Nyt Nappaa luettelosta. Minuun luettelo on ainakin vaikuttanut enemmän kuin Aku Ankka. Melkein voisi kärjistetysti sanoa lapsuuden menneen hukkaan, ellei luettavana olisi ollut Nyt Nappaata. Tuota maailman suosituinta kalastusluetteloa. Se herättää minussa vieläkin unohdettuja tunteita.