24. kesä, 2019

Abu Hi-Lo

Omassa kalastuksessani vintage-viehe Abu Hi-lo kuuluu suuriin klassikoihin. Sillä on tullut saatua eniten saalista aikoinaan Ahvenanmaalla. Se on yksi kolmesta parhaimmasta vieheestäni. Esikuvanahan on ollut tietysti muoviset Heddonin Vamp ja River Runt vieheet. Kuitenkin Abu- Hi-Lon erikoisuus on säädettävä leukalappu, jolla uistinta voi käyttää eri syvyyksillä. Aikoinaan itse käytin toiseksi ylintä säätömomenttia. Ahvenanmaalla toimi ylivoimaisesti parhaiten sininen BGL väri. Uistin antoi tajuttomasti 5-6 kg haukea. Samanlaista saalisvarmuutta Ahvenanmaalta enää tuskin löytää. Usein kalastus piti kokonaan lopettaa parin päivän jälkeen.

Abu Hi-Lo on hyvin yleinen uistin Suomessa. Tavaraa on paljon liikkeellä eri kuolipesissä, koska uistin tuli markkinoille jo 1955. Sitä käytettiin aikoinaan lähes kaikille kalalajeille. Harvinaisin väri on puna-valkoinen luurankovärissä. Siis huom. puna.valkoinen luurankovärillä, ei siis perus punavalkoinen. Itse en uistinta ole livenä koskaan nähnyt, mutta ainakin yksi sellainen on Suomessa. Muita harvinaisuuksia ovat ruudulliset protomallit, joita on ollut kultaisena ja harmaana. Katalogiväreistä Suomessa vähiten liikkeellä on värejä XRS, XBW ja XBG. Ehdottomasti Suomessa vanhoissa Abu Hi-Loissa on värejä M, T ja D.

Olen saanut Abu Hi-Lolla kaloja vetämällä, soutamalla ja heittämällä. Taas juhannuksena oli mukava uittaa Ruotsissa tehtyä Abu Hi-Lo vaappua. Vähän käsialaa antamalla uistimeen saa erilaisia uintiliikkeitä. Perusuintihan Hi-Lossa on mukavan leppoisaa lönkyttelevää. Aurinkoisessa kelissä metallinen uintilappu mukavasti välkähtää ja aiheuttaa lisähuomiota. Abu Hi-Lo tuo paljon mukavia muistoja mieleen.

#abuhilo #uistin #abusvängsta #nytnappaa #vaappu #ahvenanmaa #heittokalastus #vetouistelu #soutukalastus #nostalgiavieheet #vintagevieheet #vintageuistimet #vintagevaaput #muistot

Jaa tämä sivu